Caricole - ook asielzoekers worden opgesloten

Het transitcentrum Caricole fungeert als gesloten centrum aan de grens. Migranten die in de luchthaven door de grenscontrole werden tegengehouden omdat zij niet beschikken over de vereiste documenten of omdat zij aan de grens een verzoek indienen tot internationale bescherming, worden hier opgesloten.

Hoewel personen die een verzoek tot internationale bescherming indienen aan de grens niet automatisch mogen worden opgesloten, zien onze bezoekers wel dat een beslissing tot vasthouding systematisch plaatsvindt. De overheid kon bovendien geen cijfers geven over hoeveel personen niet worden opgesloten.

JPEG - 2.5 Mio

Het gevolg van deze grenscontrole is dat de bezoekers vaak het centrum overvol aantroffen. Officiële cijfers melden dat de capaciteit van het centrum 90 bedden bedraagt. In werkelijkheid beschikt het centrum over 114 ‘normale’ bedden. Bovenop die capaciteit kan ook nog rekening gehouden worden met 12 bedden in de ziekenvleugel en 3 bedden in isolatiekamers.
Over alle bezochte weken heen werd het centrum gemiddeld door 103 personen bewoond, met voornamelijk tegen het einde van het jaar piekperiodes tot 121 bewoners. Vanaf september 2019 kwam het centrum maar één keer onder de 100 bewoners uit. Het gevolg van deze overbevolking is dat de bedden uit de ziekenvleugel regelmatig werden ingezet om de extra bewoners op te vangen.

De nationaliteiten in het centrum zijn erg gevarieerd. Toch valt op dat er veel personen in het centrum werden opgesloten die afkomstig zijn van landen waar ze gevaar kunnen lopen. 8 maanden van het jaar was er een grote groep bewoners afkomstig uit Palestina. Vanaf september verschoof het zwaartepunt naar Venezuela en vooral ook Turkije. Personen uit de Democratische Republiek Congo zijn ook steeds relatief sterk vertegenwoordigd in het centrum.

Het regime in Caricole is algemeen genomen minder strikt dan dat van de centra in Brugge of Merksplas. Toch vonden in het centrum dit jaar in amper drie dagen tijd twee zelfmoordpogingen plaats op. De eerste werd dus misschien de aanzet tot de tweede zelfmoordpoging.

De ziekenvleugel, aangeduid als ‘aangepast regime’, werd in 2019 voornamelijk ingezet voor het tijdelijk opvangen van families met minderjarige kinderen, maar eveneens voor het opvangen van het probleem van de overbevolking in het centrum. Verder worden de bedden ook ingezet om snurkers ’s nachts af te zonderen van de leefgroep. Slechts in zeldzame gevallen werden de bedden ook effectief ingezet om medische redenen zoals zware psychologische problematieken.

Het transitcentrum Caricole in Steenokkerzeel werd in 2019 in totaal 34 keer bezocht door de geaccrediteerde bezoekers van JRS Belgium. Vanaf eind oktober werden deze bezoeken afgelegd in duo.

Dit artikel is onderdeel van het jaarverslag van JRS Belgium. U vindt hier het overzicht.