Sensibilisering

De stem van mensen in administratieve detentiecentra laten horen is de ideale manier om de buitenwereld te informeren over de dynamiek of humane impact van opsluiting en om mogelijke oplossingen voor te stellen. Maar het is niet zo eenvoudig. Tijdens onze bezoeken mogen we geen telefoons of laptops meenemen. De mensen zelf hebben een beperkt beltegoed, dat ze vooral willen gebruiken om contact te onderhouden met hun familie.

We zetten als organisatie in op storytelling. Verhalen of getuigenissen van vluchtelingen, gedetineerden of personen met een migratieachtergrond kan je lezen op deze website, op onze socials of in onze nieuwsbrieven.

Daarnaast nodigen via ons project Change vluchtelingen uit om hun verhaal voor de klas te brengen. Vluchtelingen komen getuigen in middelbare scholen en leerlingen en leerkrachten gaan met hen in dialoog. Het project is gebaseerd op de overtuiging dat jongeren onze toekomst zullen vormgeven en dat ze dat op een kritischere manier zullen doen als ze hebben geleerd kritisch te kijken naar migratie en  hoe vluchtelingen op dit moment in onze samenleving behandeld worden. Change richt zich niet alleen op het sensibiliseren van jongeren en leerkrachten, maar probeert hen ook aan te moedigen om de boodschap actief te verspreiden in hun omgeving en/of zelf de handen uit de mouwen te steken om veranderingen te brengen.

Onze collega’s gaan ook regelmatig naar scholen met deze getuigen en vertellen daar wat zij zien tijdens hun wekelijkse bezoeken aan de centra.  We hebben een structurele samenwerking met de jezuïetencolleges en hun koepelorganisaties Cocéjé en Cebeco.

We bereiken ook studenten via partnerschappen binnen de academische wereld. Zo werken we samen met de Universiteit van Antwerpen in het kader van hun Community Service Learning programma, waarbij studenten gedurende een jaar regelmatig binnen onze organisatie komen werken, samen met anderen nadenken en ook hun eigen onderzoeksrapport schrijven over een onderwerp dat voor ons als organisatie nuttig kan zijn.

We werken samen met de leerstoel ‘Detentie en zingeving’ van de Katholieke Universiteit van Leuven en organiseren praktijkcolleges binnen de muren van het gesloten centrum in Merksplas. Studenten en gedetineerden gaan  met elkaar in dialoog over de zin en onzin van administratieve detentie.