Tussen 18 en 22 november kwamen bezoekers in detentie uit acht verschillende landen samen op Malta voor de 18e bijeenkomst van de Detention Visitor Support Group (DVSG). Deze jaarlijkse bijeenkomst brengt medewerkers van JRS uit heel Europa samen om de laatste ontwikkelingen en uitdagingen waar ze mee te maken hebben te bespreken en deel te nemen aan verschillende trainingen onder begeleiding van experts.
Dit jaar lag de focus van de bijeenkomst op kwetsbaarheid in de context van detentie en de beste manieren om de meest kwetsbare personen te ondersteunen. Om dit thema te verkennen, werden de discussies en trainingen gericht op de kwetsbaarheidscriteria, die per land variëren, op psychosociale steunpraktijken en geestelijke gezondheidszorg die toegepast kunnen worden tijdens bezoeken, en op manieren voor de bezoekers om goed voor zichzelf te zorgen in moeilijke en emotioneel belastende situaties.
Mariza Koronioti, verantwoordelijke voor de programma’s van JRS Europa en projectleider van “Detention Under the Spotlight” en hooforganisator van het evenement, zei: “Deze bijeenkomst vindt plaats op een cruciaal moment. Het is de eerste DVSG sinds de goedkeuring van het Europese Migratie- en Asielpact. Deze nieuwe wetgeving zal enorme gevolgen hebben voor de bezoekers van detentiecentra, aangezien het zal leiden tot een drastische stijging van het aantal mensen in detentie, vooral aan de grenzen van de EU.”
“We zijn blij te zien dat de nationale kantoren zich blijven inzetten en enthousiast deelnemen aan deze training, en we zijn verheugd om deze ruimte verder te blijven co-creëren, die een ondersteunende en wederzijdse begeleidingsomgeving voor de bezoekers van detentiecentra bevordert”, voegde ze eraan toe.
Daarnaast gaf het lokale kantoor op Malta een gedetailleerd overzicht van de Maltese context, waarbij de verslechtering van de toegang tot detentiecentra en de toename van beperkingen op de diensten die ze kunnen aanbieden, in het bijzonder werden belicht. Ter aanvulling presenteerde de Aditus Foundation, partner van JRS Malta, haar ervaring op het gebied van strategische rechtsvordering, inclusief voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, de verbeteringen die door deze aanpak zijn behaald en de uitdagingen die daarbij werden ondervonden.
Ten slotte sloot JRS Europa de laatste sessies af door vooruit te kijken naar de volgende stappen van gezamenlijke projecten, door de manieren te bespreken waarop we beter kunnen samenwerken via gezamenlijke activiteiten op juridisch, belangenbehartigings- en communicatief gebied, om de impact van ons werk te maximaliseren. Dit is van cruciaal belang in een context waarin detentie in verband met migratie drastisch zal toenemen door de beleidsmaatregelen van het Europese Migratie- en Asielpact.